fbpx

Zakelijk vloggen? 9 Tips om meer omzet via vlogs te krijgen

Wil jij zakelijk meer met vloggen gaan doen?

Voor dit onderwerp heb ik Martiena van Echt Presenteren gevraagd hierover een gastblog te schrijven. 

Zij weet ook hoe het is om je onderneming te presenteren.

Veel leesplezier!

Zakelijk vloggen 9 tips voor meer omzet - omslag - TopGemerkt

More...

Sharing is caring!

Zakelijk vloggen is interessant!

Martiena:

Wat goed dat jij erover aan het nadenken bent om te zien of vloggen iets voor jouw onderneming kan zijn.

Het leuke aan vloggen is dat je weer op een andere manier contact gaat maken met jouw volgers, je fans.

Je kan door een vlog ook echt een kijkje geven in je eigen bedrijfskeuken of ze laten kennismaken met jou.

Martiena de Graaf van Echt Presenteren - TopGemerkt

Wees of probeer daarom ook altijd zo goed mogelijk echt jezelf te zijn. De kijkers willen namelijk de persoon achter het bedrijf of video zien. Met wie hebben zij te maken?

Voor mij is de gouden tip: om eerst rustig in en uit te ademen. Wanneer je er vervolgens klaar voor bent kun je (op de rode knop) record drukken.

Daarnaast kun jij pas echt jezelf zijn wanneer jij kan bouwen en vertrouwen op je voorbereiding. Maar wat houdt een goede voorbereiding nu echt in?

Dat behandeling ik graag met jou door middel van de volgende tips. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk!


Wist je al dat video’s beter bekeken worden dan afbeeldingen?




9 tips voor zakelijke video's met kwaliteit


#1 - Zorg voor de juiste locatie


Je kan zowel binnen als buiten je vlog gaan opnemen. Er zijn alleen wel een paar punten waar je zeker het beste rekening mee houdt. Denk bijvoorbeeld aan het licht of de akoestiek.

Zonder dat je het door hebt, neem je een waanzinnige vlog op die vervolgens niet om aan te horen is (door de galm of achtergrondgeluiden) of te zien is (te donker of juist te licht).

Zelf maak ik eerst altijd een test opname en kijk en luister ik naar de volgende punten:

  1. Luister altijd naar je de geluidskwaliteit
    Ben je goed verstaanbaar of heb je hulp nodig van een microfoon? Door een microfoon te gebruiken ben je beter te verstaan.

    Hij filtert echt de geluiden die je niet wilt horen bij je opname, denk aan andere stemmen, achtergrondmuziek of wind die je buiten hoort. Deze drie zijn vervelend voor de kijkers.


  2. Kijk naar het lichtinval
    Hoe goed ben je te zien? Zit je in het donker of ben je juist overbelicht? Zonder dat je dit bewust doorhebt, kan het licht tegen je gaan werken. Sta je buiten en kijk je richting de zon, dan is je hele mimiek anders dan als je aan de andere kant staat.

    Binnen kan je ook vaak te maken hebben met eigen lichaam schaduwen of van voorwerpen die dichtbij je staan. Zonde, want deze kun je vooraf weg werken. Kijk daarom goed naar het licht bij je test-opname.


  3. Bekijk de achtergrond
    Kijk eens goed naar de achtergrond van jouw video. Wat zie je allemaal? Zijn er bepaalde voorwerpen die de kijker kunnen afleiden? Liever een saaie achtergrond dan te veel. Je wilt immers de focus op jou als spreker hebben.

    Maak je buiten de opname? Kijk dan ook goed of er andere mensen te zien zijn. Willen deze mensen wel te zien zijn in jouw vlog? Het zou vervelend zijn dat er mensen halverwege je opname mensen naar je toe komen.

    Pas de locatie zo aan, zodat hij optimaal is voor je opname.

#2 - De juiste kwaliteit


Als jij echt de vlog zakelijk wilt inzetten, dan is het goed om meteen voor kwaliteit te gaan. Neem jij bijvoorbeeld op met een oude telefoon of met de webcam van je computer?

Dan ga je niet de gewenste resultaten behalen. Maak gebruik van een goede camera en microfoon, zodat jij jouw professionaliteit kan laten zien.

Maar ik wil wel vooral de tip meegeven: beter een slechte video, dan geen video, maar denk wel na over hoe je dit in de toekomst echt zal verbeteren.

  1. De juiste microfoon
    Je hebt diverse microfoons die je kunt kopen, denk aan een vlinderdas microfoon die je aan je kleding vast maakt. Neem je een video op achter je computer zoals bij een webinar of het delen van je scherm? Dan raad ik je aan Snowball microfoon aan.


  2. Een goede camera
    Je hebt onwijs goede camera’s op de nieuwe telefoons. Hierdoor kun je altijd video’s maken met de juiste kwaliteit. Tevens kun je ook mooie foto’s gaan maken en inzetten voor je bedrijf. Ook kun je gebruik maken van webcams die HD kunnen filmen.

Door een investering te doen, maak je meteen een goede eerste indruk met je vlogs en de andere opnames. Je kan hier jaren plezier mee hebben.

#3 - Het onderwerp


Waarover wil jij een vlog overmaken? Wat is het onderwerp waar jij over wilt spreken? Als je dit helder hebt, kan je gemakkelijker de boodschap en de juiste structuur gaan bedenken. Je kadert namelijk jezelf wat in, waardoor je gericht te werk kan gaan.

Welk onderwerp kan zeer interessant zijn voor jouw kijkers? Het zou bijvoorbeeld raar zijn als ik als presentatiecoach een video zou maken over de nieuwste haartrends van dit jaar. Nee, mijn kijkers willen meer presentatietips zien. Speel echt in op de behoefte van jouw doelgroep.

#4 - Bedenk een boodschap


Waarom wil jij een video opnemen? Wat is de achterliggende aanleiding waarom jij überhaupt een vlog wilt opnemen? Wanneer je dit helder voor jezelf hebt, kun jij ook de tekst gaan bedenken.

Je boodschap is hetgeen dat je juist wilt dat de kijkers gaan onthouden. Zet dit gegeven daarom ook altijd subtiel in. Dit gebeurt al (zonder dat je het door hebt) omdat de inhoud hierom draait.

Een boodschap hoeft maar één zin te zijn, waar vervolgens jou gehele vlog om draait. ‘Ik maak vandaag een vlog om:…………’ Wat is de reden? Je mag deze reden ook zeker gaan delen met je kijkers.

Maak geen vlog, omdat je een vlog wilt maken. Nee, maak een vlog altijd met een reden. Deze reden is je geformuleerde boodschap!

#5 - De Kop-Romp-Staart Methode


Wanneer je weet waar je video over moet gaan (boodschap) kun je ook vooraf een rode draad van je video bedenken. Hierdoor kan je de kijker echt meenemen in je verhaal, aangezien je het voor jezelf helder hebt.

Zelf maak ik altijd gebruik van de Kop-Romp-Staart methode. In een notendop zal ik je deze methode uitleggen.


  1. De Kop
    Start meteen je vlog goed om met een verrassende inleiding te beginnen. Dat kan bijvoorbeeld een hoe of waarom vraag zijn die je tijdens de vlog gaat beantwoorden. Maak de inleiding aantrekkelijk, waardoor ze meer van je opname willen zien.

    Stel jezelf ook altijd even kort en bondig voor aan de kijkers. Door je vlog kun je nieuwe potentiële kijkers aantrekken die jou nog niet kennen. Daarnaast kun je deze video ook voor meerdere doeleinden gaan gebruiken.

    Ben je van plan om een lange vlog op te nemen? Dan is het ook goed wat je allemaal gaat delen. Zo kan je de kijker nieuwsgierig maken naar meer…


  2. De Romp
    In -de Romp- ga jij jouw waardevolle informatie delen met de kijkers. Denk ook echt aan je boodschap en hoe je deze gaat delen. Probeer niet te veel onderwerpen aan te halen, maar ga echt de verdieping op. Hierdoor behoudt je de meeste structuur in jouw vlog.

    Wil jij jouw volgers echt in de actie of juist denk-modus zetten? Dan kun je interactie vragen of opdrachten geven aan de kijkers.


  3. De Staart
    Eindig altijd met een kleine samenvatting over de video. Waar heb je het zojuist over gehad? Wat was ook alweer de boodschap die je graag wilde delen? Daaraan sluitend kun je ook nog een call-to-action geven als je wilt dat ze iets gaan doen. Eindig vervolgens krachtig!

Relevant artikel: Klik hier als je meer wilt weten over deze Kop-Romp-Staart methode.

Zichtbaar Netwerken - Waarom is het verstandig om video's te maken?

#6 - Maak een sterke video


Als jij zelf een video kijkt van een andere ondernemer, kijk je dan deze helemaal af of zet je deze halverwege uit? Het is zonde als jouw vlog halverwege wordt uitgezet, aangezien je de aandacht verliest van de kijker.

  • Maak dan liever een korte video dan een te lange en denk aan je structuur.
  • Neem echt de kijker mee in jouw verhaal door je boodschap helder te hebben.
  • Zet de kijker echt centraal, om echt in te spelen op de behoefte van ze.
  • Blijf niet te lang hangen bij jezelf tijdens je eigen voorstelronde.
  • Het blijft belangrijk dat je oog houdt voor de kijkers. Wat is interessant voor hun en wat wil jij laten zien tijdens je vlog?

#7 - Kijk de camera in


De camera is jouw vriend, de kijker en/ of je fans en zij worden graag zelf aangekeken door je. Nu kun je hun niet letterlijk aankijken, maar wel door middel van je camera om daar rechtstreeks in te kijken. Focus je daarom echt altijd op de lens.

Oefen dit eerst eens goed door een testopname te doen. Zo kun je precies kijken of je naar het juiste plekje kijkt op de camera. Tevens is elke camera anders, waardoor een testopname zeker niet verkeerd is om te doen.

Relevant artikel: Wil je meer cameratips over hoe je een video kan opnemen?

#8 - Professioneel


Als jij deze vlog echt zakelijk wilt inzetten is het essentieel van belang dat jij onthoudt dat je het voor je eigen merk doet. Doe daarom geen gekke dingen, maar wees bewust waarom jij deze video in eerste instantie wilt maken.

Straal echt je expertise uit, waardoor je kijker meer en meer over jou te weten wilt komen. Jouw kijker kan na de video ook jouw potentiële klant worden.

Zelf maak ik vooraf ook altijd een doel voor mijn video. Waarom wil jij de video maken? Wat is je doel? Hoe dichter jij bij je doel blijft, hoe professioneler jij overkomt.

#9 - YouTube


Zet je vlog eerder op YouTube dan op je eigen website. Het is zonde, om het gewicht van de zwaarte van je video op je eigen website te zetten. Deze MB’s kun je beter gebruiken voor andere bestanden.

Op YouTube kun je jouw vlog gratis uploaden en insluiten op je eigen website. Je kan deze html-code op de juiste plek plaatsen op jouw website.

Vlogs en video’s worden vandaag de dag beter bekeken dan afbeeldingen. Daarom raad ik je ook zeker aan om deze te maken voor je bedrijf. Hoe beter jij zichtbaar wordt, hoe meer potentiële klanten jij kan aantrekken door middel van deze video.

Vandaar is het goed om te werken met de juiste kwaliteit, zodat jij deze vlog voor meerdere doeleinden kan gaan gebruiken.

Wees gewoon jezelf en ga spreken vanuit jouw vakgebied.



Nieuwsgierig?
Weten wat Martiena voor jou kan betekenen?

Martiena
Kijk gerust op mijn website om meer te weten te komen hoe je E.C.H.T. jezelf kan zijn voor de camera en op het podium. Leer presenteren zoals je zelf bent zonder klamme handjes of knikkende knieën.

Martiena de Graaf van Echt Presenteren - TopGemerkt

Martiena de Graaf
Presentatiecoach bij Echt Presenteren & Echt Trainen
Presenteer jezelf naar een hoger niveau

www.echtpresenteren.nl
www.echttrainen.nl

Facebook:  @echtpresenteren
Instagram: @echtpresenteren
Instagram: @echttrainen
Pinterest:    echtpresenteren


Martiena, uiteraard wil ik je onwijs bedanken voor deze gave gastblog. Ik wist dat ik jou kon vragen om over dit onderwerp een te gekke blog te schrijven! Jij als presentatiecoach weet als geen ander dat er nog zoveel ondernemers kansen mislopen bij het inzetten van videomarketing.

Super bedankt voor deze waardevolle blog!

En, wat vond je van dit artikel? Laat een reactie achter onder deze post!


Sharing is Caring 🙂


Liefs, Mariska




>