fbpx

Hoe het voor mij allemaal begon – ondernemersverhaal Mariska Huijnen

Hoe het voor mij, Mariska Huijnen, allemaal begon..

Mijn eigen ondernemersreis begon eigenlijk al jaren geleden. Ik merkte dat ik me soms echt anders voelde dan andere mensen. 

Zo ook met drukte om me heen, geluiden maar ook dat ik mij niet altijd goed kon concentreren...

Ondernemersverhaal Mariska Huijnen van TopGemerkt - omslag - TopGemerkt

More...

Achteraf bleek dit te komen omdat ik HSP ben. High Sensitive Person, ook wel hoog gevoelig genoemd.

Dit houdt in dat al of een aantal van je zintuigen zoals bijvoorbeeld horen en zien, een verhoogde waarneming hebben (soms wel 10x meer) dan anderen die niet HSP zijn.

Sharing is caring!

HSP is geen ziekte

Voor alle duidelijkheid: HSP is geen ziekte, maar een verschijnsel, een aandoening. Ongeveer 14 tot 20% van de bevolking heeft er in meer of mindere mate last van en dit percentage gaat absoluut omhoog.

We leven in een maatschappij die draait om snelle informatievoorziening. We staan de hele dag “aan”. Het moet allemaal sneller, makkelijker, slimmer, luider. 

Dat is voor een HSP-er soms net iets te veel en erg vervelend. Gelukkig heeft hoog gevoelig zijn ook goede kanten. Bijvoorbeeld dat het intuïtieve vermogen het onderbuikgevoel, extra ontwikkeld is.  

Vanuit je opvoeding krijg je natuurlijk mee dat je moet werken voor je centen. Heel normaal, zo zijn onze ouders opgevoed. Uiteraard geven zij dat mee aan de volgende generatie. 

Mijn jaren in het buitenland

Ik heb een aantal jaar in in het buitenland gewerkt. Zo was ik ski- en snowboardlerares in Oostenrijk in de winter en in de zomer werkte ik als reisleidster in Griekenland. Ik vond het hebben van die vrijheid geweldig. Mijn eigen tijd kunnen indelen was super. 

Daarna heb ik nog een jaar een fantastische reis gemaakt naar Australië, Nieuwe Zeeland, een deel van Azië en de Filipijnen. Ook hier weer die vrijheid om te beslissen wat ik wilde doen.

Ondernemersverhaal - Mariska Huijnen - reisleiding - Topgemerkt

Hier was ik aan het werk op Corfu als reisleiding samen met Karien, Julien, Jeanette en Maarten.

Ondernemersverhaal - Mariska Huijnen - skileraar seizoen - Topgemerkt

Hier was ik aan het werk als ski en snowboard lerares in Oostenrijk.
Foto: Barbara Koppe

Er moet ook weer gewerkt worden!

Maar ja, er moet natuurlijk op een gegeven moment weer gewerkt worden en een beetje stabiliteit kon geen kwaad, dus besloot ik terug naar Nederland te gaan.

Vlak nadat ik terug was van mijn gave reis, kreeg ik al een baan aangeboden voor 40 uur in de week. In het begin dolgelukkig, maar dit was ik al na een jaar echt zat.

Ik miste mijn vrijheid en zat vastgeketend aan mijn bureau op vaste tijden of tijdens wisseldiensten waar ik eigenlijk al helemaal niet op zat te wachten.

Ik werd er gewoon echt ziek van...

Ziek werd ik er gewoon van. Ik belandde in een enorme depressie en dat heeft 1 jaar geduurd voor ik weer fysiek iets kon ondernemen. Ja, eigenlijk was het de uitkomst van 25 jaar over grenzen heen gaan, chronische rug- en uitstralingspijn en werk doen waar je niet echt happy van wordt. 

In de tijd dat ik ziek thuis zat, deed ik een thuisstudie als Management Assistent, om zo mijn kennis te verbreden en te proberen mijn carrière een andere richting op te sturen.

Eerst moest ik herstellen en rust nemen. Uitzoeken wat ik nou echt wilde. De Key-question. Wat wil ik nu echt?

Ik heb het mezelf wel 1000 keer gevraagd: wat vind ik leuk om te doen? Het toerisme waar ik dus jaren in had gewerkt, vond ik wel tijd om in te ruilen en om een andere richting te kiezen. Maar wat dan?

Creativiteit...

Toen ik in mijn burn-out zat was de beste therapie weer creatief bezig zijn.

Zo begon ik mijn hobby – cadeautassen maken en verkopen via Goodiebags - om te zetten naar een echt bedrijf. Ik dacht ‘fuck it’ als ik het nu niet doe, doe ik het nooit!

Ik begon overal cursussen, trainingen en webinars te volgen over hoe je een online business van de grond kon krijgen. Ik downloadde mega veel gratis e-books, mini cursussen en checklists en ga zo maar door!

Overweldigend...

Ik weet hoe het is om overweldigd te worden door alle informatie en keuzes die je voorgeschoteld krijgt als je online gaat zoeken

Zo had ik zelf uitgevogeld hoe je een website kunt maken. Jeetje, ik weet het nog heel goed, ik kon hier wel uren aan spenderen en dagen vlogen voorbij! Vooral in het begin: ik móest alles uitvogelen, uitpluizen en verslond enorm veel YouTube video’s, tutorials en e-books. 

Maar: I did it! Mijn website stond er. Weliswaar zonder echte producten, maar er was is. Wanneer iemand iets wilde bestellen, konden ze contact met mij opnemen om hun wensen verder te bespreken. 

In die tussentijd meldde ik mij aan voor een challenge om in 5 dagen, 31 Facebookpost te maken. Ik dacht yes, precies wat ik nodig heb! Het hield in dat je content kon maken en in massa productie kon voorbereiden. 

Hier begon mijn content
creatie avontuur...

De gave woordpuzzels, tot aan ‘yes het is weer maandag’ post kwamen voorbij op mijn Facebookpagina. 

Eén grote ratjetoe! Diverse kleuren, diverse thema’s (die niet echt met mijn bedrijf te maken hadden), totaal geen eenheid of echt duidelijkheid.

Toen deze challenge afgelopen was, was er een Facebookgroep opgericht om elke dag jouw eigen Facebookpost onder de deelnemers te helpen promoten door er op te reageren. Het kostte elke dag veel tijd maar een fijne en leuke boost was het zeker. Ik zal dit nooit meer vergeten.

Dit heb ik toen dik 4 tot 5 maanden gedaan en uit deze groep heb ik mijn business buddy/vriendin Martiena mogen ontmoeten. Maar ook andere ondernemers waar ik zo af en toe nog contact mee heb.

Fijn om businessbuddy's te hebben...

Met Martiena heb ik echt urenlang gesprekken gevoerd in die tijd en het klikte geweldig. Ik wilde ook heel graag voor groepen staan en trainer worden.

Zij is presentatiecoach en presentatietrainer. Ze helpt ondernemers met hun presentatievaardigheden maar ook om je bedrijf online te presenteren.

Zo heb ik heel veel van haar mogen leren en het besef gekregen dat ik mijn online business meer body moest gaan geven.

Ondernemersverhaal - Mariska Huijnen - Businessbuddy - Topgemerkt

Dus weer trainingen, cursussen en diverse webinars gevolgd. Ik pikte er altijd 3-5 dingen uit om meteen te gaan implementeren. Zo besloot ik iemand in te huren om mijn website professioneler aan te pakken.

Leren om uit te besteden...

Door dit proces leerde ik om ook uit te besteden en zelf richtlijnen en deadlines te stellen. Maar vooral te implementeren. Om groei te realiseren moet je in beweging zijn en durven te investeren. Ik begon met het restylen van mijn producten en alles werd op de website gezet.

Zo leerde ik ook meteen meer achtergrond info over het maken en bijhouden van websites. Want ik ben erg creatief en wat ik in mijn hoofd heb, wil ik dan ook gaan uitwerken en vorm geven. 

Ik vond dit zo leuk om te doen, dat ik dacht misschien is dit wel een nieuw onontdekt talent van me, dat ik nooit had geweten als ik er niet mee bezig was geweest.

Weer aan de (loondienst)bak...

Ja, na bijna een jaar uit de running, moest ik toch echt weer aan de (loondienst)bak en probeerde ik langzaam de draad op te pakken. Zo werd ik aangenomen als secretaresse bij de Universiteit te Leiden. Ik wist wel: 40 uur, nooit meer! Dus 32 uur vond ik echt de max. 

Hier leerde ik weer gave (nieuwe) dingen bij en voelde mij sinds een lange tijd weer gezien en gehoord. 

Maar ook hier was ik na één jaar weer uitgekeken. Ik miste uitdagingen. Ik kreeg door dat dit een patroon begon te worden. Ik herkende het doordat ik steeds na één of twee jaar het spelletje wel gespeeld had en ik door wilde naar het volgende avontuur.

Ik voelde mij sinds lange tijd weer gezien en gehoord. Dit was vroeger wel anders geweest. Ik ben flink gepest geweest in de schooljaren, omdat mijn ouders in cruciale jaren van school verhuisden. 

Ik voelde me het buiten-beentje...

Iedere keer weer kwam ik als verlegen guppie een nieuwe klas binnen en begon de uitdaging van connectie maken met nieuwe klasgenoten. Dit heeft er voor gezorgd dat ik me het buitenbeentje voelde. 

Ook omdat ik geen fijne aansluiting kon vinden, omdat ik anders deed, reageerde, dacht en aanvoelde. (Ja wist ik veel, ik dacht dit is normaal, niet beseffende dat door mijn HSP ik anders was en voelde).

Naast mijn baan van 32 uur, stortte ik mij in de weekenden en al mijn vrije uren aan het creëren van content. Ik zorgde ervoor dat ik vooruit werkte en op zoek ging naar de beste ideeën of leuke post om te plaatsen. Maar nu vooral meer gericht op: 

 • Hoe kan ik mijn onderneming nu meer body geven? 
 • Hoe kan ik dit persoonlijkheid meegeven? 
 • Hoe kan ik laten zien dat ik achter dit bedrijf zit? 
 • Hoe kan ik er voor zorgen dat men mij gaat herkennen? 
 • Wat moet ik doen om meer volgers te krijgen op Facebook?

Mezelf ontwikkelen: altijd!

Ik bleef mezelf ontwikkelen. Nooit opgeven. Altijd op zoek naar meer, naar problemen die ik uitdagingen noem.

Deze puzzel vond ik echt geweldig. Ik leerde alles zelf en ook door andere business buddy’s of business relaties. Ik ben heel dankbaar voor dit proces geweest.

Dat ik anderen heb ontmoet die tegen mij zeiden:
waarom ga je niet voor jezelf starten?

Ja dikke doei! Ben je niet goed? Mijn zekerheid opgeven? Mijn vaste inkomen gedag zeggen? Die onzekerheid? No way! Maar na lang nadenken, bleek dit voor mij toch wel een goede oplossing:

 • meer vrijheid;
 • doen wat ik wil;
 • keuzes maken die ik wil;
 • afspraken plannen wanneer ik ze wil;
 • doen wat ik leuk vind;
 • uitdagingen blijven zoeken;
 • etc.

Aan de slag als Virtual Assistant (VA)

Omdat ik al zo lang worstelde wat ik nou echt wilde gaan doen, besloot ik dat ik heel goed als Virtual Assistant aan de slag kon. Ik was immers al secretaresse en dit was daarvan een verlengde.

Zo besloot ik een flinke takenlijst op te stellen. Van Business Management, website beheer tot aan Social Media manage

Er leek geen einde aan te komen. Ik maakte mijn eigen website. Ik zorgde voor mijn website teksten.

Ik zorgde voor producten en pakketten en hopsakee! Starten maar, met de nodige ervaring die ik al had opgedaan met het opzetten van mijn eerste (hobby-)business.

Het ging al zo veel sneller dan de eerste keer. Ik wist meteen wat ik nu goed en beter kon doen, dit scheelde echt veel tijd!

Maar ja een ‘folderbak' zijn die je bij de dokter ziet staan.. werkte niet. Ik kreeg geen klanten. Hoe zat dat nou?

Ondernemersverhaal - Mariska Huijnen - folderbak - Topgemerkt

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Hierin heb ik mezelf ontwikkeld, uitgedaagd en alles zelf geprobeerd op te lossen. Niet helemaal zelf natuurlijk, ook hulp gevraagd waar het nodig was.

Ik moest keuzes maken, keuzes omdat mijn aanbod veel te groot was en men dus niet wist of snapte waarvoor ze bij mij moesten zijn.

Toch wel iets meer specialiseren...

Toen werd ik Virtual Social Media Specialist. Ik wilde mij alleen nog maar bezig houden met “wat is content en hoe zorg je ervoor dat je met behulp van die content je kan uiten op Social Media’. Met in gedachte... 'laat jezelf gewoon zien, vertel je verhaal'.

Uiteraard in een notendop. Hoe maak je jouw onderneming nou zichtbaar? Ik ben wederom weer op onderzoek uitgegaan.

Ik kwam er snel achter dat een post plaatsen op Social Media je ook niet ‘letterlijk’ klanten oplevert als er andere factoren zijn waar niet goed naar gekeken is.

Van MH Business Support naar TopGemerkt met een betekenis..

TopGemerkt Logo

In zeer korte tijd ben ik van MH Business Support naar TopGemerkt gegaan. 

Ik deed inmiddels al veel meer dan 'Business Support' en ik wilde niet meer als VA (Virtual Assistant) aan de slag. 

Ik wilde juist meer van betekenis zijn.

Meer van mijn eigen shit mijn mest maken en hierbij andere ondernemers helpen om die belemmerende overtuigingen te gaan laten en nu te gaan stralen om de persoon die je bent.


Je niet gezien of gehoord voelen...

Gepest zijn en hierbij je niet gezien of gehoord voelen, voelt behoorlijk k*t, en dat is zachtjes uitgedrukt. Dit is nu ook wat ik als mijn missie heb mogen maken. 

Wie dit herkent, weet waar ik het over heb!

Hierbij heb ik nu de totale twist met TopGemerkt gemaakt en oh wat voelt dit intens. 

Opgemerkt zijn = gezien zijn

Jezelf écht tonen zoals JIJ bent en hiermee zichtbaarheid creëren.
GEZIEN worden. opgemerkt worden zoals de ware jij. 

Gemerkt zijn = gehoord voelen

Jezelf uiten op een manier die bij jou past, wie ben jij en hoe kan je dit consistent uitstralen naar jouw doelgroep, zodat men van jou gaat HOREN. Dus gehoord worden, maar ook gezien worden natuurlijk. 
Je wilt je bedrijf als uniek merk zien en daar help ik ondernemers mee.

Je TOP gezien en gehoord voelen

TOP = Transparant, Open en Persoonlijk zijn

Hulp van hoger niveau zoeken...

Bij mijn naamswijziging ben ik duidelijk ondernemers/mensen gaan opzoeken die 3 stappen op een hoger niveau opereren. Zodat ik snellere groei en mogelijkheden kon creëren. 

Over zichtbaarheid, zichtbaar zijn, Social Media, content maken, content creëren en dus content marketing, wist ik inmiddels veel af.

Maar toch wilde ik nog meer experts die mij helpen groeien en die mij in snellere stappen meer informatie kon verschaffen wat mij veel meer tijd, frustratie, energie en geld zou kosten. 

Ondernemersverhaal Mariska Huijnen - Business Retraite HGO (3)- TopGemerkt
Ondernemersverhaal Mariska Huijnen - Business Retraite HGO (2)- TopGemerkt
Ondernemersverhaal Mariska Huijnen - Business Retraite HGO - TopGemerkt (1)

Op alle foto's: Hier was ik samen met Caroline en Annelies op Business Retraite van Bas en Mirna van de Hooggevoelige Ondernemer.
 


Nu de korte versie 😉

Gelukkig ben ik goed uit mijn burn-out gekomen. Het heeft dik een jaar geduurd voor ik weer iets kon doen. Natuurlijk achteraf het mooiste cadeau ooit, maar toen absoluut niet! In die tussentijd heb ik namelijk ingezien dat het heel belangrijk is om ALTIJD voor jezelf te kiezen. 

Ik heb een thuisstudie gedaan als Management Assistent, met in mijn achterhoofd dat ik 'dacht' dat ik dit leuk zou vinden. 

Hier kreeg ik een unieke kans om alsnog te beseffen dat dat niet mijn roeping meer was of is. Zo heb ik tijdens mijn depressie mijn creativiteit weer terug gevonden en begon ik mijn webshop.

Hieruit heb ik heel veel mogen leren hoe je een online bedrijf van de grond krijgt. Door deze ervaring kon ik weer langzaam werken bij de Universiteit en dit was mijn plek om tot krachten terug te komen. 

Ook hier kreeg ik signalen van het universum om nu eindelijk de stap voor mezelf te maken. Gestart met MH Business Support en 1 jaar de mooie ondernemersreis voor mezelf gemaakt met de vraag in mijn achterhoofd: wat wil ik nu echt, wat is mijn missie en waar wil en kan ik andere mensen mee helpen. 

Dat was helaas niet onder de naar MH Business Support maar met een hele nieuwe frisse start en naam: TopGemerkt.

Dit voelt zo goed en past helemaal bij mij. Nu help ik andere ondernemers met het creëren van een online consistente uitstraling en zichtbaar te zijn vanuit hun ware ik. Whow, wat voelt dat goed!

En, wat vond je van dit artikel? Laat een reactie achter onder deze post!


Sharing is Caring 🙂


Liefs, Mariska
>